Članek o prezračevanju na MOJMOJSTER.NET

Objavljeno:

Image

1. Rekuperacija zraka - deloavnje sistema
2. Izvedba prezračevanja z rekuperacijo
3. Prezračevanje z rekuperacijo - cena

Uporaba prisilnega prezračevanja je smiselna predvsem pri javnih objektih in pri energetsko varčni gradnji stanovanjskih objektov. Sistem deluje tako, da prezračevalna naprava dovede svež zrak v bivalno okolje in odvede izrabljenega. Dotok svežega zraka je ponavadi direktno v bivalne prostore, izrabljen zrak pa se odvede iz prostorov, kot so kuhinja ali kopalnica.

1. Rekuperacija zraka - delovanje sistema

Sistem zajame svež zrak iz zunanjosti, preko zaščitne rešetke, ki je lahko montirana na fasado ali streho. Na tem mestu se prefiltrirajo tudi prašni delci. Nato zrak potuje po ceveh do prezračevalne naprave. Na tem mestu se s pomočjo rekuperatorja segreje, tako da prejme toploto od izrabljenega zraka, ki potuje tudi skozi rekuperator. Svež in izrabljen zrak se ne mešata. Nato je svež zrak izčrpan v prostore, kot so sobe, dnevne sobe, jedilnice in podobno. Temperatura zraka, ki pride v prostor je vedno nad 16 °C.  Nato se zrak prosto giblje po prostorih, končno pa se izčrpa nazaj do prezračevalne naprave, kjer odda toploto svežemu zraku in potuje nazaj v zunanjost.

Opisan sistem deluje s centralnim rekuperatorjem, rekuperatorje pa lahko namestimo tudi lokalno v vsak prostor. Sistem z lokalnimi rekuperatorji je ponavadi še cenejši, kot tisti s centralnim.

2. Izvedba prezračevanja z rekuperacijo

Tako svež, kot tudi izrabljen zrak potuje po ploščatih ceveh v širini 10-20 cm. Cevi morajo biti dobro izolirane in se vgradijo med toplotno izolacijo pod estrihom ali pod stropom. Zrak iz cevi v prostor potuje preko posebnih šob, ki so lahko montirane tako na steni, kot tudi na stropu, vendar morajo biti po višini nad 200 cm. Odvod zraka ne sme biti montiran preblizu dovodu zraka, saj tako sistem ne deluje. Najboljše je, če sta obe mesti montirani na nasprotnih straneh prostora. Da zrak kroži med prostori, moramo na notranja vrata vgraditi posebne zvočno izolirane reže ali pa moramo prehajanje zraka zagotoviti preko rež v notranjih stenah.
Prezračevalno napravo lahko pozicioniramo v klet, kurilnico ali kar v omaro, v suh in toplotno izoliran prostor.

3. Prezračevanje z rekuperacijo - cena

Današnji prezračevalni sistemi so zelo učinkoviti, saj izrabijo že 90% energije izstopajočega zraka. Tako je temperatura zraka, ki je dovedena v prostor skoraj enaka temperaturi izrabljenega zraka. Poleti se sistem lahko poenostavi, saj ni potrebno dodatno ogrevati dovedenega zraka.

Okvirna cena sistema prisilnega prezračevanje z rekuperatorjem se giblje med 4000 in 6000 EUR, odvisno od sistema in velikosti objekta.

Uravnotežen prezračevalni sistem z rekuperacijo

Celoten intervju z direktorjem REMTY-R d.o.o. Stanetom Tomcem si lahko preberete na MOJMOJSTER.NET.